Test

Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —
Architecture — Urban design — Infrastructure — Landscape —

Visitor Centre and Cafe, East India Dock Basin— London

Client(s)

Lea Valley Regional Park Authority

Collaborator(s)

Jane Wernick Associates / Northcroft

5th Studio have established a design framework for the creation of a major new park for London – the Lea River Park – connecting the Olympic Park to the Thames.

Where the park meets the river, a public building at East India Dock Basin would mark the creation of a vibrant new destination at the end of the 26-mile Lee Valley Regional Park. The design proposed a café and spaces for education that would benefit from spectacular views across the Thames, and the capacity to open onto its landscape setting.

Given the unique site context and the potential for change in the local area, the building is designed as an adaptable container. Rooms are envisaged as multi-use community spaces, capable of hosting a range of events from ‘river clean-up’ events, to corporate away days.

Situated on the river frontage, the building has been located to ensure minimal impact on the ecology of the nature reserve and also to facilitate a future public riverside walk on the northern side of the Thames.

East India Dock Basin lies at the southern end of the Lea Valley, where the planned Lea River Park meets the Thames
The proposed reinvention of park was to increase the diversity of activities which could take place alongside the naturalised dock basin
The undercroft of the proposed visitor centre, a flexible hall which can be opened or closed depending on the season whilst enjoying the stunning vista of the Thames
1 / 0
Longview of the proposed visitor centre, seen across the basin of the former East India Docks

LONDON Unit 14 21 Wren Street London WC1X 0HF t +44 (0)20 7837 7221 View on Google Maps

CAMBRIDGE Darkroom Gwydir Street Cambridge CB1 2LJ t +44 (0)1223 516009 View on Google Maps

OXFORD 2 King Edward Street Oxford OX1 4HS t +44 (0)1865 684004 View on Google Maps

studio@5thstudio.co.uk

We are keen to receive CVs and short portfolios from Part 1 and Part 2 designers. Please contact us via recruitment@5thstudio.co.uk

We actively encourage qualified applicants from underrepresented backgrounds to apply.